Rapport om den digitale medieudvikling og bibliotekernes rolle

Det Digitale Folkebibliotek har netop offentliggjort en rapport udarbejdet af firmaet Seismonaut om eReolens rolle. Det konkluderes af Det Digitale Folkebiblioteks bestyrelse, at eReolen har fundet en god og nødvendig plads på bogmarkedet med sin egen profil, der komplementerer de kommercielle tilbud. eReolen er bl.a. en kanal for litteratur, der ellers ikke ville få meget plads, og opfylder således en public service-forpligtelse. Chef for Københavns Biblioteker, Jakob Heide Petersen, udtaler, at ”Det er afgørende for Københavns biblioteker, at der er en fornuftig balance mellem de private tilbud og det offentlige tilbud, og at de supplerer hinanden”. Rapporten indeholder en række anbefalinger for at forbedre eReolen.
 
Et par opmærksomhedspunkter fra rapporten:

  • eReolen er den mest anvendte e-bogs/lydbogstjeneste med en brugsfrekvens på 16. Brugsfrekvensen for Mofibo og Saxo er til sammenligning hhv. 12 og 6.
  • Størstedelen (79 %) af brugerne på eReolen bruger ikke en betalt litteraturtjeneste. Af de 21 %, som abonnerer på en betalingstjeneste, angiver 65 %, at ubegrænset adgang er en motivation for at tegne abonnement.
  • 68% af de udlånte lydbogstitler på eReolen er to år gamle eller ældre.
  • Den typiske bruger på eReolen er kvinde (76 %). 95,% er over 35 år – og majoriteten heraf er 65 år eller ældre, og 72 % har en videregående uddannelse.

Se rapporten her.