Ressourcer


Test din e-bog - svensk webinar om tilgængelighed i e-bøger
Den svenske myndighed for tilgængelige medier, MTM, har afholdt et webinar med en lavpraktisk gennemgang af tre måder at teste, om ens e-bog er tilgængelig for mennesker med handicap.
Husk, at lov om tilgængelighed træder i kraft medio 2025.
Se webinaret her: https://mtm.screen9.tv/media/JFvPiCshD6-rnLEfQOOgyw/testa-din-e-bok

Nyhedsbrev om tilgængelighed for læsehandicappede
Den italienske Fondazione LIA, som oprindelig er et initiativ fra den italienske forlæggerforening, men som nu også omfatter det italienske blindebibliotek og blindeorganisationer, og som har mange års erfaring med at arbejde med tilgængelig litteratur for læsehandicappede, tilbyder nu et månedligt nyhedsbrev.
Tilmeld dig nyhedsbrev her.

Webinarer om tilgængelighed
DAISY-organisationen afholder gratis webinarer om tilgængelighed. Se kommende og allerede afholdte webinarer her.

Værktøj for at sikre tilgængelighed for læsehandicappede
DAISY har fået udviklet et værktøj til at kontrollere tilgængelighed for læsehandicappede i EPUB. Det er freeware og Open Source, så det er lige til at hente og installere. Nota oplyser, at det kan være lidt krævende at bruge, men det leverer meget fine rapporter om blandt andet overholdelse af WCAG-kravene, og man kan indbygge det i sit produktionsflow-system. Gyldendal har testet værktøjet og meddelt, at det absolut er et brugbart værktøj.
Se mere her.

Inclusive Publishing
DAISY står bag hjemmesiden Inclusive Publishing, der samler viden om, hvordan man gør publikationer tilgængelige for alle. Find de nyeste artikler og links om de bedste metoder til at producere, levere og læse tilgængeligt indhold.

Overblik over lov om tilgængelighed
Lov om tilgængelighed betyder, at e-bøger medio 2025 skal være tilgængelige for mennesker med handicap. Den internationale forlæggerforening IPA har lavet en indflyvning til det EU-direktiv, som ligger til grund for loven, og som giver et godt overblik. I Danske Forlag er vi i dialog med Nota, som vi har opfordret til at videndele omkring hvordan man i praksis producerer tilgængelige e-bøger.
Se IPAs overblik her.