MATERIALE TIL SYNS- OG LÆSEHANDICAPPEDE


Nyhedsbrev om tilgængelighed for læsehandicappede

Den italienske Fondazione LIA, som oprindelig er et initiativ fra den italienske forlæggerforening, men som nu også omfatter det italienske blindebibliotek og blindeorganisationer, og som har mange års erfaring med at arbejde med tilgængelig litteratur for læsehandicappede, tilbyder nu et månedligt nyhedsbrev.
Tilmeld dig nyhedsbrev her.


Tilgængelighed for synshandicappede i digitale læringsportaler

World Wide Web konsortiet ”W3C” (der også står bag WCAG-standarden) har udarbejdet små guides (Easy Cheks) til, hvordan man kommer i gang med at arbejde med - og teste for - tilgængelighed. De engelske udgaver kan tilgås her: https://www.w3.org/WAI/test-evaluate/preliminary/.


Webinarer om tilgængelighed

DAISY-organisationen afholder gratis webinarer om tilgængelighed. Se kommende og allerede afholdte webinarer her.

Værktøj for at sikre tilgængelighed for læsehandicappede

DAISY har fået udviklet et værktøj til at kontrollere tilgængelighed for læsehandicappede i EPUB. Det er freeware og Open Source, så det er lige til at hente og installere. Nota oplyser, at det kan være lidt krævende at bruge, men det leverer meget fine rapporter om blandt andet overholdelse af WCAG-kravene, og man kan indbygge det i sit produktionsflow-system. Gyldendal har testet værktøjet og meddelt, at det absolut er et brugbart værktøj.
Se mere her

Inclusive Publishing

DAISY står bag hjemmesiden Inclusive Publishing, der samler viden om, hvordan man gør publikationer tilgængelige for alle. Find de nyeste artikler og links om de bedste metoder til at producere, levere og læse tilgængeligt indhold.


Retningslinjer for tilgængelighed i elektroniske tekster

Nota og Danske Forlag har i samarbejde udarbejdet retningslinjer for tilgængelighed i elektroniske tekster. Retningslinjerne beskriver, hvad der skal til, for at en e-bog er tilgængelig for de læse- og synshandicappede.
Tilgængelige e-tekster


Notas produktion og tilrådighedsstillelse af e-bøger til læsehandicappede

Medlemsforlag kan ved henvendelse til rdh@danskeforlag.dk modtage Danske Forlags notat om Notas produktion og tilrådighedsstillelse af e-bøger til læsehandicappede.

Samarbejdsaftale med Nota om e-bøger

Samarbejdsaftale vedrørende Notas gengivelse af e-bøger


Notas produktion og tilrådighedsstillelse af lydbøger til læsehandicappede

Medlemsforlag kan ved henvendelse til rdh@danskeforlag.dk modtage Danske Forlags notat om, hvorledes man skal forholde sig, såfremt man modtager en henvendelse fra Nota om produktion og tilgængeliggørelse af lydbøger til læsehandicappede.

Samarbejdsaftale med Nota om lydbøger

Samarbejdsaftale september 2011


Orientering om henvendelser fra KLO om indlæsning af lydbøger til brug for læsehandicappede

Medlemsforlag kan ved henvendelse til rdh@danskeforlag.dk få et notat om, hvordan forlaget kan forholde sig ved henvendelser fra "Den selvejende institution kultur- og litteratur orientering for læsehandicappede", KLO.


 Henvendelser fra ABC TIGAR Service om filer til læsehandicappede

Danske Forlag har lavet en orientering om ABC TIGAR, som sørger for, at blindebiblioteker kan udveksle læsevenlige filer over landegrænserne. Medlemsforlag kan få notatet ved henvendelse til rdh@danskeforlag.dk.